GAL Glycín prášok 250g
Glycín je aminokyselina, nachádzajúca sa v najväčšom rozsahu v bielkovinách kolagénového typu. V iných bielkovinových zdrojoch sa objavuje len v malých množstvách. V súčasnosti spotrebúvame oveľa menej bielkovín kolagénového typu ako naši predkovia, veď dnes už perkelt z pazúrov, vývar z kostí, huspenina, držky a podobné jedlá nie sú príliš obľúbené. Tým sa teda výrazne posunul pomer príjmu aminokyselín pochádzajúcich z bielkovín. (Napr. došlo k poklesu glycínu v porovnaní s ostatnými.) Počas evolúcie to nebolo príznačné, a preto vzniklo podozrenie, že by to mohlo mať škodlivé následky. Tento predpoklad potvrdzujú aj priaznivé účinky náhrad glycínu.
Dávkovanie: Pred spaním rozpustite v 1-2 dl tekutiny (napr. vo vode) jednu kopcovitú čajovú lyžičku
Varovanie: Uchovávajte mimo dosahu detí! Výrobok nenahrádza vyváženú zmiešanú stravu a zdravý životný štýl! Neprekračujte odporúčanú spotrebu! Ak ste liečený, ste tehotná alebo dojčíte, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať doplnok výživy. Doplnky výživy nie sú lieky, nemajú liečivý účinok, nie sú vhodné na liečenie alebo prevenciu chorôb.
Glycín je zastúpený v kolagéne približne jednou tretinou. Veľkosťou ide o najmenšiu aminokyselinu. Glycín má významnú úlohu pri budovaní zdravých vlákien DNA, čím sa zabezpečuje správna funkcia buniek. Glycín je tiež jedna z troch aminokyselín tvoriacich kreatín, ktorý podporuje zdravý rast svalov a zvyšuje produkciu energie počas cvičenia.
Nespornou výhodou glycínu je jeho sladká chuť, bez akýchkoľvek vedľajších príchutí, je vhodný aj na sladenie jedál či nápojov. Je odolný voči teplu, preto sa môže použiť i do zákuskov a horúcich nápojov. Jeho sladivosť je na úrovni kryštáľového cukru, pričom prakticky nezvyšuje hladinu inzulínu.
Glycín ako sladidlo má tú vyhodu, že za jeho sladkou chuťou nie su prázdne kalórie ako v prípade alkoholových cukrov, ale tým, že je to bielkovina glycínu, tak sa k tomu aj naše telo správa a spracuváva. Sladká chuť hlási organizmu zdroj cukru a z glycínu si organizmus v prípade potreby naozaj dokáže vytvoriť cukor a tak nespôsobuje hypoglykémiu.
Dávkovanie: Pred spaním rozpustite v 1-2 dl tekutiny (napr. vo vode) jednu kopcovitú čajovú lyžičku a pomaly vypite alebo bez vody cmúľajte. Odporúča sa použiť i po jedle (za jednu čajovú alebo kávovú lyžičku), ak vo vašom jedle neboli bielkoviny kolagénového typu. Glycín použitý po jedle pomáha vyrovnávať pomer aminokyselín prijatých jedlom. Môžeme ho zamiešať do kávy, zapiecť do zákuskov. Má príjemnú sladkú chuť (ak ale užijeme prášok priamo ústami, môže mať až nepríjemnú sladkú chuť).
Zloženie: 100% glycín
Výživová hodnota | 100g |
Energia | 1638kJ/396 kcal |
Tuky | 0g |
Uhľohydráty | 0g |
z toho cukry | 0g |
Bielkoviny | 99g |
Soľ | 0,0g |
Bez GMO (Geneticky modifikované organizmy)
Bez alergénov
Bez cukru
Bez lepku
Bez mliečne a bez laktózy
Bez sójových alergénov
Bez vajec
Neobsahuje oxid siričitý
Obaly z uhlíkovo neutrálnej výroby
Vhodné pre vegetariánov
Vhodné pre vegánov